De 3 hovedårsager til at veganere og vegetarer risikerer at ældes hurtigere.
Nedenstående artikel understøtter desværre, hvad jeg selv har observeret de seneste år. Derfor et lille resume af artiklen på dansk. Vil du læse hele artiklen, kan du følge linket.
Selvom vi af mange grunde både skal og ønsker at spise mere plantebaseret, er der en bagside af medaljen, som mange vælger at lukke øjnene for. Veganere og vegetarer kan risikere at mangle vigtige ernæringsbyggesten i kroppen, med store sundhedsmæssige konsekvenser til følge.
En af de største farer er, at veganere og vegetarer ikke får den essentielle fedtsyre Omega3 (højkvalitet og højpotent Fiskeolie eller Algeolie) i de mængder, der kan opveje deres indtag af Omega6 (planteolier). Veganere og vegetarer indtager hyppigt meget mere Omega6 end kroppen kan tåle, og derfor er behovet for Omega3 endnu større hos denne gruppe end hos de mennesker, der spiser kød og fisk regelmæssigt. Forklaringen ligger i balancen mellem omega6 og omega3. Din fedtsyrebalance skal være max 3 Omega6/ pr.1 Omega3 (3:1). Er forholdet forskubbet i retning af mere omega6, skabes inflammation i kroppen. Jo større mængde Omega6- des mere inflammation. (Danskernes fedtsyrebalance ligger i gennemsnit 17:1, mens de fleste veganere ligger 40:1 og derover).
Lider du af nogle af nedenstående ”ældningssymptomer”, er din fedtsyrebalance med stor sandsynlighed ude af balance.
- Ondt i leddene
- Symptomer af ADHA (opmærksomhedsforstyrrelse)
- Sprøde negle
- Tørt og kedeligt hår
- Kuldeintolerance -symptomer
- Forstoppelse
- Sprækker i hæle og/eller hud
- Eksem og hud, der skaller
- Overdreven tørst
- Fordøjelsesproblemer
- Hypertension
- Uregelmæssig afføring
- Irritabilitet
- Dårlig koncentration/hjernetåge
- Depression/angst
- Indlæringsvanskeligheder
- Lavt immunforsvar
- Lav kropsvægt
- Dårlig hukommelse
- Dårlig sårheling
- Svaghed og manglende energi
VIGTIG VIDEN: når man studerer DNA-strenge hos et menneske, der ældes hurtigere end jævnaldrene, finder man, at DNA-strenge (telomerer) hos disse mennesker er kortere og flossede.
Hovedernæringskilden til at standse denne forkortning og flosning af DNA-strengene, er… Rigtig gættet… Omega3 fedtsyrer.
Udover mangel på Omega3 fedtsyrer, skal veganere og vegetarer være opmærksomme på de risici, der er ved indtagelse af store mængder “kunstige”, færdiglavede, ”kødlignende” produkter. Risikoen for cancer, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og Alzheimers er ikke til at spøge med.
Manglen på collagen i en veganers og vegetars kost kan ligeledes have stor indvirkning på hudens sundhed og elasticitet.
Og sidst- men ikke mindst er indtaget af K2-vitamin, D3-vitamin og B12vitamin ekstra vigtigt for veganere og vegetarer, som ikke ønsker at ældes før tid.
God fornøjelse med artiklen.
Vil du kende din fedtsyrebalance, så kontakt mig. En lille nem test kan fortælle, om du er på rette vej til sundhed.